Nivon

Stedendriehoek

Nieuws en maandagenda van de Nivonafdeling Stedendriehoek

Juli 2021

Nieuws

Hallo Nivonners,

Het Nederlands voetbalelftal heeft zijn eerste wedstrijd in het Europees Kampioenschap gewonnen, en hopelijk volgen er nog meer. (Dit stukje is geschreven voordat NL werd uitgeschakeld. Red.)
De zon schijnt, en corona is op haar retour. Voor ons gevoel is er een prachtige periode aangebroken.
Hoogste tijd om plannen te maken en elkaar weer eens te zien. In deze nieuwsbrief worden er al weer wat meer bijeenkomsten aangekondigd dan de vorige keer. We hopen dat velen van u daar gebruik van gaan maken.

Namens het bestuur,
Adri van den Dries

Oproep Nivon-raad
Heb je interesse in het reilen en zeilen van het Nivon als geheel?
Dan vind je het misschien eens boeiend om naar de Nivon-raad te gaan. Op deze vergadering zijn afgevaardigden welkom van alle afdelingen, huizen, kampeerterreinen en andere geledingen. De gang van zaken wordt besproken. Sommige stukken moeten door de Nivon-raad worden goedgekeurd, zoals de begroting.
Van onze afdeling kunnen twee mensen naar de Nivon-raad op 20 november 2021 en eventueel twee anderen naar die in april 2022 (exacte dag is nog niet bekend).
Als het mogelijk is wordt de raad in een Nivon-huis gehouden.
Je kunt je opgeven door een mailtje te sturen naar info.stedendriehoek@nivon.nl .
De ALV besluit wie onze afgevaardigden zullen zijn.

Jubilarissen
Zoals gebruikelijk besteden we weer aandacht aan de jubilarissen.
Er moest allereerst nog een achterstand worden weggewerkt.
Als eerste hebben we de jubilarissen uit 2020 benaderd.
2 leden 70 jaar lid, 2 leden 50 jaar lid en 3 leden 25 jaar lid.
Inmiddels hebben een aantal van hen een presentje ontvangen. Anderen hadden voorkeur voor het uitreiken op de eerstvolgende jaarvergadering. We kregen leuke reacties.
Onder andere van Gerard en Fem Kluin. 70 jaar lid.

“Beste vrienden, bedankt voor de brief. Binnen de 70 jaar van ons lidmaatschap hebben wij veel uren besteed aan het nivon-werk in Apeldoorn, gewest Gelderland, Hallse Hul en ABK-huis en daar goede herinneringen aan, maar wel altijd druk, druk, …druk.
Maar juist vandaag (tweede pinksterdag ) ook veel heimwee aan ( zonnige ) pinksterfeesten in Eerbeek.
Als jullie ons een presentje willen sturen zullen we dit graag aanvaarden.
Succes bij het werk Groeten van Fem en Gerard Kluin”.

Ook nog een verwijzing naar een artikel op de website historie.nivon.nl. Over een actie waar Gerard een bijdrage aan heeft geleverd.
Chileense muurschildering in de hal van het centraal bureau van het NIVON, PC Hooftstraat 163 te Amsterdam door Rob Limper – Uithoorn, 24 februari 2020
Salvador Allende won met de Unidad Popular (UP) op 4 september 1970 de verkiezingen met 36,3 %. Geen van de kandidaten kreeg een absolute meerderheid, waardoor het congres de president moest aanwijzen. Dat gebeurde op 24 oktober 1970. Allende werd president.

Op 11 september 1973 pleegde de rechtse generaal Augusto Pinochet met steun van de Verenigde Staten een militaire staatsgreep. Allende pleegde zelfmoord. De staatsgreep veroorzaakte de vlucht van linkse politici en aanhangers van de UP naar Europa. Ook in Nederland vonden zij onderdak. Zij vormden onder meer het Instituut voor Nieuw Chili onder leiding van de gevluchte minister van mijnbouw Jorge Arrate.
Het instituut kreeg door PvdA-burgemeester André van der Louw onderdak in Rotterdam en bereidde permanent de terugkeer van een democratische maatschappij voor door een blauwdruk blijvend te actualiseren.
De klassieke Rode Familie – PvdA, VARA, NVV, Evert Vermeer Stichting, NIVON – stelde de 1 mei-viering 1972 in het kader van steun aan de regering Allende onder het motto ‘Yo trabajo por Chile’. Er werden contacten gelegd met de Chilenen. Op de bijeenkomsten werd stil gestaan bij ontwikkelingen in Chili. Geld werd ingezameld.

Het NIVON-gewest Gelderland organiseerde enkele jaren later in de Bosbeek een Chili-weekend. Voorzitter Gerard Kluin was daarvan de drijvende kracht. De Chileense muziekgroep Lautaro trad op. Er werd geld ingezameld ter ondersteuning van gaarkeukens, waar kinderen één warme maaltijd per dag konden krijgen. De gaarkeukens vormden een plek waar het verzet in Chili onbedreigd elkaar kon ontmoeten. Humanitaire activiteiten, zeker die van kerken, werden door Pinochet niet verboden.

Het centraal bureau nam het Gelderse initiatief over waardoor in vele afdelingen en gewesten activiteiten voor Chili werden georganiseerd. Lautaro trad vele malen op in NIVON-verband.
Het NIVON werd lid van de Chilibeweging Nederland, gevormd door vertegenwoordigers van het Chili Komitee Nederland (de koepel van lokale Komitees), van de progressieve, politieke partijen, van de Chileense linkse partijen, het CDA en het NVV.

Landelijk werden enkele milieuprojecten bedacht, waarin onderzoek centraal stond. De projecten werden voorzien van officieel ogende documenten, aangemeld bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en bij de Nederlandse Ambassade in Santiago.
Dat leverde voor enkele vluchtelingen een beschermde terugkeer op, waardoor zij zich konden bewegen in het verzet.

Als dank voor alle inspanningen en financiële steun werd aan het NIVON een muurschildering voor het centraal bureau aangeboden.

Vooraankondiging ALV
In de vorige Nieuwsbrief schreven we al dat er in het najaar een ALV gehouden zal worden, gecombineerd met een gezellige activiteit.
Dat zal zijn op 11 of 12 september, afhankelijk van de beschikbaarheid van de locatie.

Bosbeek
In 1977 werd in Bennekom natuurvriendenhuis De Bosbeek geopend op de plaats waar tot dan twee natuurvriendenhuizen stonden: de kleine en de grote Bosbeek .
In 1975 werd besloten een nieuw modern natuurvriendenhuis te bouwen dat moest voldoen aan de eisen voor nieuwe generaties natuurvrienden.

De Bosbeek is het grootste natuurvriendenhuis in Nederland, heeft 99 bedden, drie zalen, een grote hal en een speelkelder.
Twee keukens maken een flexibel gebruik mogelijk voor groepen en individuele gasten naast elkaar.
In en om het huis wordt veel aan milieuzorg gedaan. Het huis beschikt over slaapkamers met 2, 3 en 4 bedden.
Op ruime afstand van het huis staat het vier-persoons vakantiehuisje de Karbonkel. Huur is mogelijk voor een week, midweek of langweekend.
Op het terrein bevindt zich een natuurkampeerterrein voor 5 kleine tenten.
Bijna 100 enthousiaste vrijwilligers zijn bij het beheer betrokken.

De Bosbeek ligt midden in het bos. Er zijn talrijke wandel- en fietsmogelijkheden.
Ervaar zelf wat er in de omgeving te zien en te beleven is zoals bekende musea als het Kröller-Müller museum, Openluchtmuseum, Kijk- en luistermuseum en het Nederlands Watermuseum.
Wandelaars die het Maarten van Rossum-pad, het Trekvogel-pad of het Veluwe Zwerf-pad lopen kunnen in De Bosbeek overnachten.

Ontdek de sprookjesachtige bossen, heldere sprengenbeken en de prachtige heidegebieden op de Veluwe met een 2-daagse trektocht inclusief overnachting in natuurvriendenhuis De Bosbeek.
De trektocht begint bij bushalte De Valouwe in Ede en eindigt in Wolfheze . De route neemt je mee langs mooie bospaadjes, heide en wildrijke natuurgebieden.
Een aanrader voor liefhebbers van natuur en het spotten van wildlife.
Dag 1: 18 of 25 km, dag 2: 11 of 20 km.
De trektochtkaart is te koop voor € 4,95 (Nivon-leden) en voor € 7,49 (niet-leden) in de webshop van het Nivon en op De Bosbeek.

Gedurende het hele jaar worden door de beheercommissie activiteiten georganiseerd zoals creatieve cursussen, schrijf cursussen, kaart en kompas en (groot)ouder-en kind-midweek.

Nadere informatie en reserveringen: bosbeek@nivon.nl

Bezoek levenstuinen door Annelies Dijksman
Op 2 juni ging ik samen met drie anderen Nivonners naar de Levenstuinen van Groot Hontschoten, vlakbij Teuge.
We begonnen natuurlijk met koffie en aten later een broodje in de tuin.
De tuin is in spiraalvorm aangelegd. Ik vond hem heel sfeervol en een beetje mystiek.
Er zijn veel westerse en oosterse symbolen te vinden.
Er is bijvoorbeeld een kapel met symbolen uit vele religies.
Ook zijn er her en der spreuken te lezen.
Ik heb genoten van de mooie vijverpartijen, prieeltjes, tuinkamers waar alle planten in dezelfde kleur bloeien.
Het is echt een aanrader om eens te bezoeken!

AGENDA

Zaterdag 3 juli 2021 – MAW wandeling: Rondwandeling door het Meerverder Bosch en Uddelsche Buurtveld. (10km).
We wandelen over de oostelijke stuwwal van de Veluwe,door mooie oude beukenbossen en heidevelden.
Startpunt: bushalte Aardhuis/Hoogsoeren.
Vertrek trein Deventer: Intercity 10.02 uur, A. Apeldoorn 10.13 uur.
Vertrek trein Zutphen: 9.54 uur, A. Apeldoorn 10.07 uur.
In Apeldoorn bus station ,bus 102 richting Amersfoort. Vertrek 10.28, Aankomst 10.41 halte Aardhuis.
Parkeren aan Amersfoortseweg bij bushalte.
Bijdrage: leden gratis, niet-leden € 2,50
Aanmelden: Uiterlijk de donderdag vóór de wandeling bij Joke Langenkamp.
Bij voorkeur per mail jlangenkamp@upcmail.nl of tel.0558431113 / 0610649378.

Donderdag 8 juli 2021 – Tuinbezoek: De Wiersse in Vorden
Tijd: aankomst 10:30 uur.
Adres: Wiersserallee 9 Vorden, telnr: 0575-723086 . Niet te bereiken met openbaar vervoer!
Internet: www.dewiersse.nl
Er is geen echte horeca, wel gelegenheid voor een kopje koffie.
De entree kost € 7,50. Op de website staat dat je tickets moet reserveren, maar ook dat je ze bij de poort kan kopen. Ik zal er ook zijn, dan kunnen we met zijn allen ons door de tuin begeven.
Opgeven bij: Annelies Dijksman tel: 0618977913 of via e-mail: anneliesdijksman@gmail.com

Zaterdag 17 Juli 2021 – LAW wandeling: Fliertpad, Klompenpad, Deventer-Twello-Deventer.
Rondwandeling plm. 16 km + route vanaf NS-Deventer via Rijsterborgherpark en spoorbrug naar ons startpunt. Totaal plm. 18 km.
https://klompenpaden.nl/klompenpad/fliertpad/
“Ontdek het mooie buitengebied Twello (Voorst). Wandel over statige landgoederen, langs karakteristieke boerderijen en door het beekdal van de Fliert.”
Start: om 9:30 uur vanaf NS Deventer
Trein vanuit Apeldoorn: vertrek 9:17 uur, aankomst Deventer: 09:28 uur
Trein vanuit Zutphen: vertrek 9:03 uur, aankomst Deventer: 09:15 uur
Trein vanuit Olst: vertrek 9:06 uur, aankomst Deventer: 09:14 uur
Opgeven voor 16 juli 2021 bij: Dick Bouwmeester: telefoon 06 81612424 of via dickbouwmeester@me.com
Kosten: NIVON-leden: gratis, niet NIVON-leden: € 2,50

Andere Nivon-activiteiten
• Ook dit jaar organiseert de werkgroep Zomertreffen weer trefvakanties, avontuurlijke kampeervakanties voor gezinnen, solo deelnemers en stellen.
Op het Nederlandse treffen op camping Morgenrood in het Brabantse Kampina is nog volop plaats.
Dit treffen is van zaterdag 7 – 21 augustus, je kunt je per week inschrijven, per 2 weken of voor de hele periode. Meer informatie vind je op de site van Zomertreffen
Bosbeek 10 t/m 15 oktober: Beeldhouwen in speksteen
Bosbeek 26 t/m 30 juli: Schrijfweek verhalenpad Z-Veluwezoom

Nieuwsflits.
Het landelijke Nivon maakt regelmatig een nieuwsflits voor actieve Nivonners. Deze nieuwflitsen geven een goed beeld van wat er speelt binnen het Nivon. Ook u kunt die nieuwflitsen bekijken via https://kader.nivon.nl/nieuwsflitsen-archief/

Abonneren op de nieuwsflits kan ook via https://us15.list-manage.com/subscribe?u=a3a4bc7c41ae3d7472f7820d6&id=f8fb73fc1f

Meer verenigingsnieuws.
Wilt u nog meer verenigingsinformatie volgen dat kan via https://kader.nivon.nl/nivonraad/

X