Nivon

Stedendriehoek

Nieuws en maandagenda van de Nivonafdeling Stedendriehoek

Mei 2021

Nieuws

Beste Nivonners,

Op het moment dat ik dit schrijf begint de lente voorzichtig zijn gezicht te laten zien.
Vanmiddag hebben mijn partner en ik gewandeld langs de Douweler Kolk bij Deventer, en genoten van alles wat er al bloeit.
Sinds kort heb ik een handige app op mijn smartphone, die mij helpt om de namen van de bloemen en planten te determineren. Je maakt een foto en vervolgens komt de naam op het scherm van je telefoon. Er zijn meerdere apps die dit kunnen, zoals PlantNet. Zo kan ik vertellen dat ik niet alleen speenkruid en pinksterbloem heb gezien, maar ook bosanemoon en holwortel.
Ik hoop dat iedereen op zijn/haar eigen manier van de opkomende lente kan genieten. Helaas zitten er nog geen NIVON activiteiten in de pijplijn. Zelfs de op 6 juni geplande bijeenkomst met jubilarissen gaat niet door.
Het bestuur zal met alle jubilarissen individueel contact opnemen, want we willen de jubilea niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Adri van den Dries

Nivon ledenraad april 2021
Dieni Folman en Gea de Groes hebben de ledenraad bijgewoond. Online met ruim 50 mensen vergaderen was een aparte ervaring.
Het bestuur kon melden dat het aantal leden sinds een aantal jaren weer toeneemt. De vereniging (waar de afdelingen onder vallen) is financieel gezond. De stichting (waar de huizen en terreinen onder vallen) heeft sterk verlies geleden omdat er minder mensen in de huizen kunnen overnachten. De kampeerterreinen zijn wel goed bezocht.
Verder werd onder andere het plan “Samen naar 2030” besproken. Het Nivon wil verjonging, vernieuwing en verduurzaming bereiken. Dat gebeurt in een project van lange duur, waarin plaats is voor allerlei mensen die actief willen meewerken. Meer informatie zal in de Toorts verschijnen. Je kunt ook contact opnemen met de projectleider via e-mail: info.2030@nivon.nl

Van de activiteitencommissie
Door de Corona liggen alle activiteiten stil. Toch zijn we met het vooruitzicht van een einde aan de lockdown begonnen met een inventarisatie van wie wat wil aanbieden. We kunnen natuurlijk nog geen data noemen maar de een deel van de volgende activiteiten staan hopelijk te gebeuren in het najaar.

 • Dorinde Bierma.
  Spellenmiddag met hapje en drankje
 • Riëtte Senff.
  Papierkunstenares. Workshop. Avond /middag Alleen materiaalkosten.
 • Nelleke van Keulen.
  Dialooggroep in Zutphen, bijvoorbeeld over het thema “Voor welke maatschappij kiezen wij in de toekomst na corona”.
 • Willem Takken:
  Ziekte van lyme.
 • Rina Reinders:
 • Henk van Hooijdonk:
  Woonvormen
 • Gea de Groes:
 • Wendy Lodder:
  Zingen. Workshop stembevrijding: Workshop stembevrijding en zingen.
  Vanuit de ideeen van Jan Kortie gaan we onbevangen zingen. Iedereen kan meedoen. Het samen zingen, uit volle borst, ontspanning en plezier staan voorop.

We hopen binnenkort een concrete planning met datum, tijd en plaats te kunnen geven.
U krijgt dan ook meer informatie over de concrete invulling van de activiteit.
We zien u graag op een van onze activiteiten!

Hartelijke groet,
Wendy Lodder

Krikkenhaar
Krikkenhaar is in 1928 gebouwd en daarmee het is het oudste natuurvriendenhuis van Nederland. Natuurlijk is er in de loop van de tijd veel veranderd. De foto’s in de serre geven een mooi beeld van de begintijd. Zo blijkt een vijver in het bos vroeger een zwembad geweest te zijn.

Het ligt vlak bij Almelo, op een eigen terrein van vier hectare waar bos, hei en veen te vinden is. Naast het natuurvriendenhuis (50 bedden) staan er twee huisjes op het terrein.
Het nieuwste huisje is een houten eco-huisje. Het aantal overnachtingen is sinds vorig jaar maart enorm toegenomen, vooral in de huisjes. In het ‘grote’ huis mogen we natuurlijk op het moment veel minder mensen ontvangen. We kijken, net als jullie, uit naar versoepeling van de regels.

Krikkenhaar is op zoek naar mensen die op een of andere manier een steentje willen bijdragen.
De bosploeg, technische dienst, huiswachten en beheercommissie kunnen extra mensen gebruiken!
Heb je hier interesse in?
Neem dan contact op met de secretaris via e-mail: secr.krikkenhaar@nivon.nl


In de Overtuin
De afgelopen hebben we kunnen genieten van de bloeiende magnolia. Op dit moment vallen de bloeiende narcissen en bosanemonen op. Ook staan er wilde planten in bloei, zoals het longkruid en de gele dovenetel.
De kastanje is al uitgelopen. Binnenkort zal hij wel gaan bloeien.
Er zijn ook al vlinders te zien.

Ik zag aurelia, oranjetipje, citroenvlinder en de dagpauwoog. Een specht liet zich ook zien en horen.
Als tuingroep hebben we een groot vuur gemaakt van het snoeihout. Dat is ieder jaar weer leuk!
Verder ben ik vooral bezig geweest met beplanting in de borders.

De volgende open dagen staan gepland op:

 • 2 mei,
 • 13 mei en
 • 24 mei.

Kijk voor de zekerheid even op de website (www.deovertuin.nl) of de tuin en galerie inderdaad open zijn. Bij de entree worden trouwens plantjes uit de tuin te koop aangeboden.

Wil je meer weten over de tuin of een rondleiding van mij? Neem dan contact met me op.

Hartelijke groet, Annelies Dijksman.
Tel: 06-18977913, E-mail: anneliesdijksman@gmail.com


Agenda

Zaterdag 1 mei 2021 – MAW wandeling: Geannuleerd
In verband met de Corona maatregelen gaat MAW wandeling van mei niet door.
Zaterdag 15 mei 2021 – LAW wandeling: Geannuleerd
In verband met de Corona maatregelen gaat LAW wandeling van mei niet door.

Nieuwsflits.
Het landelijke Nivon maakt regelmatig een nieuwsflits voor actieve Nivonners. Deze nieuwflitsen geven een goed beeld van wat er speelt binnen het Nivon. Ook jij kunt die nieuwflitsen bekijken via https://kader.nivon.nl/nieuwsflitsen-archief/

Abonneren op de nieuwsflits kan ook via https://us15.list-manage.com/subscribe?u=a3a4bc7c41ae3d7472f7820d6&id=f8fb73fc1f

Meer verenigingsnieuws.
Wil je nog meer verenigingsinformatie volgen dat kan via https://kader.nivon.nl/nivonraad/

X